Μπορεί το Last Christmas να σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη των Χριστουγέννων, όμως το πρώτο μελομακάρονο ή ο πρώτος κουραμπιές που θα γευτείς σε βάζει επίσημα σε χριστουγεννιάτικη διάθεση! Και βέβαια υπάρχουν πολλοί παλαίμαχοι του ενός ή του άλλου γλυκού. Μέλι και καρύδι που λιώνει στο στόμα ή ζάχαρη άχνη και γεύση βουτύρου θεϊκή? Εμείς στο Ζαχαροπλαστείο Νεφέλη δεν θα σας χαλάσουμε κανένα χατήρι. Ετοιμάσαμε για εσάς και τραγανά μελομακάρονα και λαχταριστούς κουραμπιέδες σε αναρίθμητες παραλλαγές για όλα τα γούστα και σας περιμένουμε!
Πώς γεννήθηκαν όμως τα δυο πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά?
Τα μελομακάρονα, σε σχέση με τους «τούρκικους» κουραμπιέδες, έχουν προέλευση και ετυμολογία ελληνική και συγκεκριμένα, αρχαιοελληνική. Το πρώτο συνθετικό της λέξης είναι προφανώς το «μέλι», ενώ το δεύτερο κατάγεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», η οποία αναφέρεται σε νεκρώσιμο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου τιμούσαν («μακάριζαν») το νεκρό. Σε συνέχεια αυτής της τελετουργίας, «μακαρία» ήταν η πίτα που προσέφεραν στους παρευρισκόμενους, στην οποία με τα χρόνια προστέθηκε μπόλικο σιρόπι και μέλι και κατέληξε στις μέρες μας στη μορφή του πολυαγαπημένου μας μελομακάρονου.
Κουραμπιές
Ο κουραμπιές ονοματολογικά, αλλά και γαστρονομικά, κατάγεται από τη γειτονική Τουρκία και το αντίστοιχο Kurabiye, που σημαίνει παρασκεύασμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη, που είναι και τα κύρια συστατικά του. Μεταφράζεται και ως «ξηρό μπισκότο» στο οποίο στη συνέχεια προστέθηκαν αμύγδαλα, καρύδια και μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να φτάσουμε σήμερα στον γνωστό σε όλους μας χριστουγεννιάτικο κουραμπιέ.
Ποιος δεν αγαπάει τα γλυκά με επικάλυψη σοκολάτας???
Καλά τα μελομακάρονα, καλοί και οι κουραμπιέδες, αλλά ακόμα καλύτερος ο συνδυασμός των δυο αγαπημένων γλυκών με τη γλύκα της σοκολάτας! Στο Ζαχαροπλαστείο Νεφέλη θα βρείτε τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε αγαπημενες παραλλαγές. Μελομακάρονα κλασικά με μέλι και καρύδια, μελομακάρονα με επικάλυψη bitter σοκολάτας. Το μυστικό εδώ είναι η επιλογή μίας σοκολάτας υγείας αρίστης ποιότητας, που ταιριάζει τέλεια με τη γλύκα του μελιού.
Και αν δεν θέλω καθόλου ζάχαρη???
Χριστουγεννιάτικα θα σας αφήσουμε παραπονεμένους?
Για όλους εσάς που προσέχετε τη διατροφή σας ή για λόγους υγείας δεν κάνει να φάτε ζάχαρη στο Ζαχαροπλαστείο Νεφέλη σας περιμένουν άγλυκα μελομακάρονα σιροπιασμενα μόνο σε μέλι και επικάλυψη no sugar σοκολάτας και άγλυκοι κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη άχνη με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.
Θερμιδομετρικά διαφέρουν?
Ένας μέτριος κουραμπιές περίπου 50 γραμμαρίων έχει 160-200 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους, αναλόγως βέβαια με τον τρόπο παρασκευής του. Είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά, λόγω της προσθήκης βουτύρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Ένα μέτριο μελομακάρονο περίπου 50 γραμμαρίων έχει 150-180 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους. Με την προσθήκη φρέσκων πορτοκαλιών και λεμονιών, καρυδιών άριστης ποιότητας και μέλι ποιότητας ΑΑ’, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και όχι της θερμιδικής.
Tips για τέλεια μελομακάρονα & κουραμπιέδες…
Ο pastry chef Βασίλης Λαγός μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά για την τέλεια παρασκευή των δυο χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων στο σπίτι…
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα το μελομακάρονο, γιατί θα γίνει ινώδες. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών του.
- Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό, όταν το ρίχνουμε σε κρύο σιρόπι.
- Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος ή προστατευμένο με μεμβράνη.
- Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
- Όλα τα λεφτά είναι στο βούτυρο. Για λιγότερες θερμίδες, επιλέξτε βούτυρο με χαμηλά λιπαρά.
- Το χτύπημα είναι το ήμισι του παντός!!! Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για πάνω από 10 λεπτά, ώσπου να πάρετε ένα εξαιρετικά αφράτο και λείο μίγμα.
- Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε πάντα τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πριν ρίξουμε τη ζάχαρη άχνη, για να μην πανιάσει και χαλάσει η όψη τους.
Καλές γιορτές με υγεία και χαρά από όλους εμάς στο Ζαχαροπλαστείο Νεφέλη.